Mäntysaaren ohjeet

Mäntysaaren ohjeet

Käyttöoikeus

Mäntysaari on Merimelojat ry:n (jäljempänä seura) melovien jäsenten tukikohta. Heillä on rantautumis-, leiriytymis- ja saunomisoikeus. Jäsen voi tuoda saareen melovia vieraita, jolloin vierailta peritään vierasmaksuna 3,00 euroa / vuorokausi. Maksu suoritetaan seuran tilille FI37 2400 1800 0354 87. Viite 6149172.

Yöpyminen ja saunominen

Mökin oven lukkoon sopii seuran M-avain, saunan avain sijaitsee mökissä, oven takana oikealla. Avaimen voi lunastaa panttia vastaan seuran toimistolta. Sama avain sopii Skorvanin saunaan. Kuittaa käyntisi mökin vieraskirjaan, jätä siihen palautetta myös saaren isännälle.

Mökissä yöpyminen ei ole sallittua, saarella yövytään teltoissa. Mökissä ei suositella kynttilöiden tai muun avotulen käyttöä. Saaressa vallitsee yörauha klo 22-07. Monet haluavat nukkua rauhassa, myös naapuritonttien asukkaat. Tuhkat viedään saunan kiukaan pesästä, sovelias paikka on siellä, missä on loppuun käytettyjä kiuaskiviä sekä katkenneita tiiliskiviä. Peltiämpäri on tuhkaa varten; sitä ei voi jättää ulos eikä kastella. Jos siellä sattuu olemaan kuumaa tuhkaa, niin ämpäri pitää viedä paikkaan, jossa sen pohjan säteilemä lämpö ei aiheuta palovaaraa. Kiukaan vesisäiliö täytetään sadevedellä ennen lämmityksen aloittamista. Sadevettä käytetään myös löylyvetenä. Merivettä ei saa tuoda saunaan.

Peseytyminen hoidetaan saunan ulkopuolella pääsääntöisesti merivedellä makean veden säästämiseksi. Nyt on testattu, että saunan lattia ei pidä vedestä. Siispä sitä ei tule lirutella sisällä kuin kiukaalle. Mikäli makeaa vettä ei ole, silloin ei saunota. Mikään ei kuitenkaan estä tuomasta tarpeeksi vettä mukanaan. Seura hankkii polttopuut, ne sijaitsevat saunan takana olevassa puuvajassa. Kävijöillä ei ole oikeutta kaataa eläviä tai kuolleita puita. Sahat, kiilakirves ja muut kirveet säilytetään saunan pukuhuoneessa ja puuvajassa. Pimeän aikaan saunotaan ja peseydytään myrskylyhtyjen ja/tai omien taskulamppujen valossa. Kynttilöiden käyttö ei ole suositeltavaa palovaaran sekä mahdollisten steariinitahrojen vuoksi. Tuo juomavesi tullessasi, sillä saarella ei ole vielä toimivaa kaivoa. Saaressa on kuivakäymälä, jossa käytetään turvetta tai kariketta. Roska-astioita ei ole, joten kävijä vie omat roskansa pois. Maatuva biojäte pannaan käymälän takana olevaan kompostoriin. Älä jätä mitään nuotioon tai nuotiopaikalle, sillä mm. linnut levittävät jätteitä ympäriinsä.

Siivoa sauna, mökki ja ympäristöä käyntisi yhteydessä. Pese tarvittaessa saunan lattia. Jätä väliovi auki ja avaa tuuletusluukut. Lukitse ovet lähtiessäsi. Jätä saari sellaiseen kuntoon, jollaisena toivoisit sen itse näkeväsi.

Tulenteko

Kompostoriin ei saa viedä tuhkaa! Tulenteko on mahdollista vain saunan edessä olevalla kalliolla olevassa nuotiopaikassa ja saunan läheisyydessä olevassa metallisessa keittolaitteessa. Muualla avotulen tekeminen on kiellettyä. Noudata aina varovaisuutta, etenkin kuivina kausina, sammuta aina nuotio lähtiessäsi paikalta. Ja valvo sitä sen palaessa, kipinät ovat usein osoittautuneet hyvin vaarallisiksi.

 

Tervetuloa Mäntikseen!

Mäntysaaren isäntä

Ralf Sund (sundralf@gmail.com, 050-5634841)